Υπεραξία στην αγροτική παραγωγή
2019-11-28
Στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Έβρου αναβαθμαθμίζουμε καθημερινά τη λειτουργία μας εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών μας, πάντα με φόντο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η Διοίκηση Μέσω Στόχων που εφαρμόζουμε είναι ένα σύγχρονο εργαλείο διοίκησης, ένα θεσμοθετημένο σύστημα ετήσιας στοχοθεσίας που συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Οι στόχοι του Τμήματός μας αποτελούν μέρος των στρατηγικών στόχων της Διεύθυνσής μας, ενώ παράλληλα αναλύονται σε ρεαλιστικούς και μετρήσιμους ατομικούς στόχους για κάθε υπάλληλο. Έτσι, το έργο του Τμήματος επιμερίζεται δίκαια και ισότιμα σε κάθε υπάλληλο και ο καθένας έχει ένα ακόμη κίνητρο για την αυτοβελτίωσή του. Σε ειδικές Ολομέλειες Τμήματος αξιολογούμε τις επιδόσεις μας και βρίσκουμε λύσεις για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του Τμήματός μας και για να πετύχουμε τους στόχους μας σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Όλοι οι στόχοι μας και ο βαθμός επίτευξής τους, καταγράφονται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή στοχοθεσίας, συνθέτοντας έτσι τη γενικότερη εικόνα της λειτουργίας του Υπουργείου.
Προσεγγίζοντας σταδιακά ένα ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης ολικής ποιότητας, οι στόχοι μας είναι προσανατολισμένοι στον παραγωγό, στον έμπορο, στον εξυπηρετούμενο πολίτη, στον υπάλληλο και στη λειτουργία του Τμήματός μας.
Καταρτίζουμε τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό μας λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του Τμήματός μας, οι οποίες, προκύπτουν από τα στοιχεία της ετήσιας απογραφής μόνιμων και αναλώσιμων υλικών, πηγάζουν από τη στοχοθεσία και διαμορφώνονται μέσα στην Ολομέλεια του Τμήματος.
Τα έσοδα του Τμήματός μας προκύπτουν από τη μίσθωση της ακίνητης περιουσίας που διαχειριζόμαστε και από τα ανταποδοτικά τέλη των εργασιών ελέγχου και πιστοποίησης που πραγματοποιούμε. Υπεύθυνος για την παρακολούθηση της ροής των εσόδων , είναι ο Υπόλογος Εσόδων.
Η διαχείριση των εξόδων του Τμήματός μας, γίνεται σε τρία στάδια: το στάδιο της ωρίμανσης των δαπανών, το στάδιο της υλοποίησης των δαπανών και το στάδιο της πληρωμής των δαπανών. Κάθε στάδιο παρακολουθείται από διαφορετικούς υπαλλήλους. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος, μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότερη διαχείριση των δαπανών μας.
Μετά την κατάρτιση και την έγκριση του προϋπολογισμού μας, ακολουθεί η δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και η τελική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο που θα γίνει η δαπάνη (απευθείας ανάθεση με διαπραγμάτευση ή διαγωνισμό) και δίνει το ‘’πράσινο φως’’ για την υλοποίησή της. Την ωρίμανση των δαπανών εποπτεύει ο Υπεύθυνος Παρακολούθησης Προϋπολογισμού.
Λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού μας, οι περισσότερες δαπάνες μας υλοποιούνται με απ’ ευθείας ανάθεση, μετά από διαπραγμάτευση και λήψη προσφορών. Υπεύθυνη για την υλοποίηση των δαπανών είναι η Μόνιμη Επιτροπή Προμηθειών και Υπηρεσιών του Τμήματος μας. Η σύνθεσή της είναι τριμελής, προκύπτει έπειτα από κλήρωση και η θητεία της είναι ετήσια. Η Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση για υποβολή προσφορών, την οποία κοινοποιεί στη Διαύγεια, συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προσφορές, κατακυρώνει τον ανάδοχο και τέλος, αξιολογεί και παραλαμβάνει τα υλικά και τις υπηρεσίες. Για κάθε δαπάνη συντάσσει σχετικό φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά (αποφάσεις, παραστατικά πληρωμής) και τον παραδίδει στην Υπόλογο Εξόδων.
Η Υπόλογος Εξόδων ελέγχει τον φάκελο της δαπάνης και προβαίνει στην εξόφληση της δαπάνης, είτε άμεσα, με έκδοση επιταγής, είτε έμμεσα, με χρηματικό ένταλμα πληρωμής.
Στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Έβρου, σκεφτόμαστε οικολογικά και λειτουργούμε οικολογικά. Η περιβαλλοντική μας συνείδηση διαμορφώνει την κουλτούρα της υπηρεσίας μας και αποτυπώνεται στην καθημερινή λειτουργία μας.
Μέσα σε έναν χρόνο, μειώσαμε κατά 70% την κατανάλωση χαρτιού, με αντίστοιχη αύξηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και του ποσοστού της ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης εγγράφων.
Καταργήσαμε τις σακούλες στα καλάθια αχρήστων των γραφείων μας, τα οποία χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για μη οργανικά απορρίμματα. Επίσης, καταργήσαμε το πλαστικό καλαμάκι στον καφέ μας (...ή τουλάχιστον προσπαθούμε!).
Στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Έβρου, προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα, τόσο του προσωπικού, όσο και των εξυπηρετούμενων πολιτών. Έγγραφα που περιέχουν προσωπικά δεδομένα φυσικών ή νομικών προσώπων καταστρέφονται σε καταστροφέα εγγράφων βαθμού ασφαλείας 4 και στη συνέχεια οδηγούνται στην ανακύκλωση. Παράλληλα, οι ατομικοί φάκελοι του προσωπικού φυλάσσονται κλειδωμένοι και ο κάθε υπάλληλος μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο στον δικό του φάκελο. Το ίδιο ισχύει και με τους ηλεκτρονικούς ατομικούς φακέλους.
Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης |
Παναγιώτα ΧατζηπαντελήΠροϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΑΑΤ"Σας συγχαίρω για την κίνησή σας αυτή και σας εύχομαι κάθε επιτυχία!" |